" F l o w e r "

flaw

Hai Welcome Here


" I would rather wear flowers in my hair than diamonds around my neck "

Like and share juseyo ! ^^




We can chatting here


LEts be friend !






FARA COMEBACK !}
Jumaat, 17 Mac 2017 | 1:35 PTG | 0Comment


Assalamualaikum and hai to all of you !

Wah memang lama gila tak update blog . Serius busy tahap apa dah sekarang hahahha. Ye lah kan sekarang kan Fara dah bergelar Mahasiswi kann of course laa i'm a busy person sekarang . Busy with work , group assignment and so on ah . 

By the way , Fara tak pernah cerita lagi kat korang kan pasal my uni sekarang ? even korang pun tak tau fara dapat uni mana kan . Hahaa. OK for your information sekarang nie fara sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Sultan Zainal Abidin , Kuala Terengganu , Terengganu dalam program Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dengan Kepujian . Haaaa hihi . Akhirnya tercapai jugak cito cito den nak belajo kek Unisza nie . Lagi2 kos yang den nak pulak tu . Haha . Tiba tiba jadi orang nogori pulak !

Ok kebetulan adik2 spm leavers ni dah dapat result spm kan . Mesti dah isi UPU kan . Meh akak nak pengaruh sikit . Hahahaha . Meh jom join akak kat Unisza nie haha . Jadikan Unisza nie salah satu pilihan anda ! hehe

okey that's all for today . Nanti fara rajin fara update lagi about Unisza ok ? hehe see yaa !

Throwback Hari Graduasi KMKN}
Selasa, 17 Mei 2016 | 1:57 PTG | 0Comment




okey where me ? haha . the one yang duk at the middle yg pakai tudung color silver with specky tu laa i . haha
 okey ni fara dengan my friend Adilah . Hipsisters yeahh , ^_^

 okey next fara why you close your eyes haha . Yang depan tu alia and yang the red one tu syasya . Hipsisters lagiii .

 Fara yang cun .

 ha tido laa lagi . hahaha


 dua orang lagi yang tak diperknlkan . Tudung hitam tu hasny and buat peace my bff Eira . Ganu mariiii .

 Haa tempat femes nie bawah pokok besar . Nanti adik2 yang masuk kmkn tu cari laa pokok ni pi selpiaq . Cantik baqhanggg . hhaha teruk bahasa utara aku .

 Nie sebenarnya tangga tepi surau untuk turun ke court . Sebelum Graduation tu lagi pagi2 nie kitaorg turun nak selfie haha semangat uolls nak gune gopro Alia nie .

The last oneeee . hee haa depan tu la Eira . 

Okey i'm gonna miss this moments . oyemji dah miss dahh pun . huhuhh
Ada rezeki kita berkumpul macam ni lagi ok ? Love uolss .


Giveaway Spicy Ramen Challenge by Bajuwarnacoklat & Sponsor}
| 12:42 PG | 3Comment

http://www.bajuwarnacoklat.com/2016/05/giveaway-spicy-ramen-challenge-by.html 

*klik banner untuk join*

Done ikut segala syarat ^_^
Saya join and harap sangat menang hehe nak rasa jugak makan spicy ramen nie .
anda ditag and dialu alukan join ^_^


Kolej Mara Kuala Nerang}
Isnin, 16 Mei 2016 | 4:34 PTG | 0Comment


Assalamualaikum and hai !

Alahaii tiba-tiba rindu KMKN lahhh . Rindu lecture 1 . Rindu class P04 . Hm haha throwbck laa plakk . Sebenarnya hari ni nak share sikit pasal KMKN . Seperti yang dijanjikan sebelum ni and baru hari ni berpeluang nak update etry baru Hahaha . Al maklum lah hakak busy sikit sekarang . cehh bajet hakak pulak . haha . Well Fara act baru balik dari Penang for interview kat USM - Accounting Program . Fuhh letihh baqhanggg . Dah la hari tu baru je pegi ke Kota Bharu untuk interview IPG . Interview kali kedua k sebab tahun lepas tak berjaya ditawarkan ke ipg . hahahhahambar huaaa .

Ape2 pun a little info about KMKN em apa ye yang nak dikongsikan .

haa for your information , sebenarnya terdiri kepada 3 program :

1.SPT
2. SPC
3. Matrik
 
1. SPT (Skim Pelajar Terbuka)
SPT ni untuk korang-korang yang nak ambik asasi kat situ. SPT ni asasi under Unikl. so lepas korang amik asasi ni, korang akan amik degree di Unikl atau mana-mana U swasta SAHAJA . Rasanya lahh haha .
 
2. SPC (Skim Pelajar Cemerlang)
SPC ni untuk students yang sambung belajar oversea. kebanyakannya students from MRSM.

3. Matrikulasi KPM
Program matrikulasi kat KMKN nie hanya menawarkan program Perakaunan sahaja because aliran sains dia anta kat Kolej Mara Kulim . So budak-budak matriks kat kmkn ni budak akaun laa haha termasuk laa Fara .

Okey Fara boleh citer pasal program matriks je laa sebab yang len fara tak tau sangat . hee

Then apa lagi ye . Haa KMKN nie dekat je dengan Pekan Kuala Nerang so boleh laa beli barang-barang keperluan kat sana ok . Yang best nya ada pasar yang dipanggil Nad pada hari selasa pagi and sabtu pagi . Selalu nye kitaorg pegi hari sabtu laa sebab takde kelas . Yang best nya dapat beli makanan sedap2 kat situ hahaha makan aje kerja . Tapi kat sana takde la mall besar2 tu . Just ada Supermarket kecik2 yang selalu kitaorg pegi kat YOHOMAS laa . Sape orang konerang mmg tau laa yohomas tu . Then ada laa watson , zon ria , kfc and kedai2 lain yang biasa2 . Untuk pegi pekan konerang tu boleh laa naik teksi RM4 satu teksi . Boleh naik 4 orang so sorang singgit je laaa haha jimat kan . 

Pasal makan pulak hm korang tak yah risau laa . Makan FREE baqhanggg .  haha dah la free sedap pulak tu kat DS tu (Dewan Selera). Save budget lagi . untung laa sapa dapat kmkn nie semua MARA tanggung makan . hehe yang tu paling i suka . Makan 5 kali sehari . Sapa duk makin bambam laa korang haha . Mula2 breakfast , minum pagi , mkn tengahri , mkn malam , and supper .

Pasal pakaian pulak , yang lelaki wajib pakai kemeja and bertie baru smart skit haha . Seluar slack and kasut kulit . 

Untuk perempuan pulak wajib berbaju kurung untuk ke kelas . Tudung tanpa corak . Hanya bawal dibenarkan . Suka hati laa bawal crepe ke satin ke asalkan bawal kosong la . And kasut bertutup .

Kelas pulak takde laa padat sangat pun . Start pukul 8 hingga 2.30 . kalau ahad dengan khamis pukul 8.30 hingga 2.45 sebab pagi tu ada bacaan yaasin . Duduk kat kmkn nie mmg terjaga rohani korang hehe tu pun kalau korang join laa . Then wktu maghrib and isyak wajib turun surau utk solat berjemaah . Lepas tu baru boleh turun prep . Haha dah macam sekolah pulak kan . orang cakap duk kat kmkn nie macam duk kat MRSM laaa . orang kata laa haha . then hari jumaat pulak ada program  bimbingan puteri ala2 usrah tu laa untuk perempuan sahaja . Lepas usrah tu boleh terus pegi makan tengahri . hehe biase nya hari jumaat makan sedap2 tau ahhaha lapaa la pulakk .

okey Fara kan dari program Matriks so ada 6 subjek :

1. Perakauan
2. Ekonomi
3. Pengurusan Perniagaan
4. Mathematics *sebenarnya addmath >.<
5. English
6. Kemahiran Dinamika (utk 1 sem shj)

yang masuk pointer hanya lah 4 subjek shaja iaitu subjek 1-4 tuu .

Okey penat den menaip nie hadiah takdak kaa . hahah ngada2 pulak . Ape2 pun Fara harap dapat membantu adik2 yang tengah cari information tentang kmkn nie .

setakat ni sahaja untuk entry kali kalau ada apa2 pertanyaan boleh pm fb hakak okeyy or boleh komen . daaaaa





home sweet home}
Isnin, 2 Mei 2016 | 2:41 PTG | 0Comment

Assalamualaikum everybodyyy !!

omaigad omaigad its been a while i dont write in my bloggie . I miss my reader so muchh . haha Am i have a reader ? luls .

HAHA menggedik pulak i kat sini . Okey for introduction , Fara nak ucapkan hai kat semua . Memamng dah lama gila tak update blog since Fara stayed kat matrik and didnt bring any lappy there so i dont have any chance to write a new entry . Okey so sekarang Fara dah dekat rumah and im currently mereput put put di rumah so i decided to write new entry .

Okey english berterabur hahaha . Lantak laa sekurang-kurangnya mencuba kan ?

EM bestnyaaaa dapat balik rumah and tamat matrik even sedih act sebab terpaksa tinggal kawan2 kat sana . Alahai tiba2 rindu pula . eh eh tiba2 mata berpeluh . hahaha

Fara tak sempat pun nak inform sebelum ni about matriks yang Fara dapat dulu . Okey FYI , Fara adalah ex KMKN students which is KOLEJ MARA KUALA NERANG under KPM MATRICULATION . And untuk adik2 yang dapat matriks kat sana boleh laa tinggal kan komen kat bawah and kalau ada sebarang pertanyaan pun silakan ok ? Hakak tak garang pun , nak tanya silakann . Hehe

I knew sekarang nie mesti smua tengah mencari-cari information about KMKN kan ? since there is limited information about that college . So jangan segan2 okey ? Nak pm pun boleh . Boleh pm akak kat facebook : FaRa Ain

Sampai sini dulu entry Fara untuk kali ini . Nanti i will update more about KMKN ok ? Daaaa



Pengalaman ke UKCG di IPG Part 2 (UKF)}
Rabu, 20 Mei 2015 | 1:07 PG | 0Comment

Assalamualaikum .

Hari ini Fara baru berpeluang nak update entry disebabkan kesibukan membuat persiapan ke matrikulasi di Kolej Mara Kuala Nerang . Banyak persiapan yang perlu dibuat contohnya membeli barang keperluan . Tapi tu la yang menyeronokkan sebab dapat shopping . Haha . 

okeyy back to the topic . Fara nak kongsikan pengalaman Fara masa Ujian Kecerdasan Fizikal (UKF) . Pada hari kejadian tu memang teramat memenatkan . huuhu . Kalau tak makan agaknya memang boleh pengsan la . Nasib baik Fara makan la juga roti sebelum ujian sekadar alas perut . Part checkpoint k-5 tu tak boleh tahan . Rasa nak pitam lari . Tapi alhamdulillah semuanya berjalan lancar . Selepas tamat ujian tu terhincut-hincut kaki Fara keluar daripada gimnasium tu . Macam nak jatuh rebah ke bumi . Tapi nasib baik sangat Fara boleh tahan . Tapi abah Fara yang mula2 tegur "tu dah kenapa kaki?" hehe . Fara just senyum aje . 

okeyy nie Fara kongsikan maklumat tentang UKF daripada pengalaman seorang calon yang telah melaluinya sendiri .  Terima kasih sudi berkongsi . 

UJIAN KECERGASAN FIZIKAL UKCG 2014

Masa Ujian:
Ujian ini dijalankan selama 30 minit setiap kolompok. Anda akan diberikan satu kertas kecil bernombor 1-5.
Ujian ini ada 5 check point yang anda perlu selesaikan dalam masa 30 minit.

5 CHECK POINT UJIAN KECERGASAN FIZIKAL

1. Check Point Pertama (1)
Check point pertama adalah ukuran berat badan dan tinggi (BMI).

2. Check Point Kedua (2)
Check point kedua ialah, menjalani ujian ketegangan urat anda iaitu mengandungi 5 tahap. 
  • Tahap pertama dalam keadaan tidur, lutut dan paha mestilah berada 90 darjah. Anda dikehendaki meluruskan tangan anda dan bangun, tangan mestilah mengenai lutut. 
  • Tahap kedua luruskan tangan tapi siku anda mestilah mengenai lutut. 
  • Tahap ketiga silangkan tangan seperti dalam keadaan solat, kemudian bangun dan rapatkan kepala anda sehingga ke lutut. 
  • Tahap 4, silangkan tangan diatas kepala, dan pastikan tangan dan kepala sama-sama terangkat dan mestilah mengenai lutut. 
  • Tahap kelima ialah silangkan tangan di belakang kepala, pastikan kepala mengenai lutut.

3. Check Point Ketiga (3)
Check point ke 3 ialah anda dikehendaki lompat selama 10 saat dan dilarang terpijak garisan. Garisan tersebut berbentuk tambah + anda dikehendaki lompat secepat mungkin keempat-empat ruangan dalam petak tambah.

4. Check Point Keempat (4)
Check point keempat ialah, anda dikehendaki membuka kaki sekurang-kurangnya satu hasta, kemudian tangan anda mesti menyentuh lantai, kemudian berpaling ke belakang dan menyentuh dinding. Setiap 1 dinding disentuh dikira satu mata. Ujian ini dijalankan selama satu minit, untuk mendapatkan markah penuh anda mesti selesaikan 45 kali.

5. Check Ponit Kelima (5)
Check point kelima ialah, anda dikehendaki lari sejauh 20meter secara ulang alik. Check point ini mengandungi 6 tahap, setiap satu tahap anda dikehendak berlari ulang alik sebanyak 3 kali, iaitu 120 meter, setiap satu tahap. Check point ini adalah yang paling mencabar kerana ketika ini ramai calon pitam dan pengsan ketika berlari.



Pengalaman ke UKCG di IPG Part 1}
Rabu, 6 Mei 2015 | 2:44 PTG | 2Comment

Assalamualaikum 
Hello :))


Okey first bagi sape2 yang tak tau apa itu UKCG , UKCG ialah singkatan bagi Ujian Kelayakan Calon Guru . Tiba2 terdetik di hati ini ingin berkongsi sedikit pengalaman semasa menjalani ujian tu . hehe amboii ayatt . 

Apa2 pun sebelum menjalani ujian tu , korang kena apply dulu and isi semua borang daripada laman web aplikasi permohonan ke Institut Pendidikan Guru (IPG) . Then bila dah siap terus send oke ? Lepas tu kena tunggu laa tarikh untuk semakan ke UKCG . Dia ada tarikh2 tertentu yang dia dah tetapkan . Untuk tahun nie permohonan telah ditutup so sape2 yang berminat bolehlah apply pada tahun hadapan ye ? 

oke pada tarikh bile entah Fara tak ingat hehe , Fara check laa nak tengok sama ada Fara layak tak utk pegi UKCG tu and Alhamdulillah bersyukur sangat2 dapat eventho mase tuh cita2 Fara bukan lah untuk menjadi seorang Guru . Tapi apakan daya permintaan ibu dan bapa Fara yang inginkan sangat Fara jadi cikgu and masuk IPG nie . So I just follow the flow ~ haha . InsyaAllah dengan berkat ibu bapa Fara boleh berjaya .

oke well back to the the topic . haha 

Lepas dah check tu Fara trus print surat tawaran tu . Fara pegi Ukcg tu pada 7 April 2015 yang lepas kat Besut . hoho . Okey mula2 sampai kat sane tuh mmg takde sorang pun Fara kenal . haha Nasib baik abah ada teman masa tu . Lau tak mmg jadi batu la aku kat situ kehkehkeh . Then pegi daftar and tgk laa dapat meja no berapa . Pukul 8.30 tuh baru masuk dewan and ujian dijalankan selama eh x lame pun haha . sekejap je 45 minit dengan 195 soalan ! perghhh , haha bayangkan laa betapa kalut nye cheq nie jwab soalan dlm mase yg singkat tuh . haha .

Apepun soalan tu kena jwab secara spontan iaitu jawapan pertma yang terlintas di fikiran tu lah kita pilih so takde la makan masa sangat untuk jwab semua soalan tu . 

Anda dinasihatkan menjawab ;
Bahgian A - 30 minit ( 135 soalan )
Bahagian B - 15 minit ( 60 soalan )

Soalan tu senang je and berdasarkan sikap kita . Bukan lah soalan addmath yang perlukan pemikiran yg tinggi . haha so chill ~

okey sampai sini dulu nanti Fara citer pasal UKF pulak ye .